مدیریت مصرف انرژی

 

اهمیت مدیریت مصرف

یکی از موضوعات مهم در بخش انرژی، کاهش تلفات و بهینه سازی مصرف انرژی است. محدودیت منابع، رشد تقاضاها، بحث اقتصادی و آلودگی محیط زیست باعث شده تا اهمیت این موضوع روز به روز بیشتر شود. مدیریت مصرف انرژی ایجاب می کند که منشاء تلفات در هر یک از بخشهای مصرف کننده شناخته شده و پس از آن اقدامات اصلاحی صورت گیرد.

 

 

کاهش 20 درصدی هزینه مصرف برق با مدیریت انرژی در سیستم های روشنایی

از زمان اختراع برق توسط ادیسون و تحولاتی که سیستم های روشنایی تاکنون طی کرده است و هم چنین نیاز روز افزون به استفاده از سیستم های روشنایی، کارشناسان را بر آن داشته است تا با ساخت تجهیزات کم مصرف و استاندارد و همچنین ارائه چند راه حل پیشنهادی برای اهداف گفته شده یعنی مدیریت مصرف برق و کاهش هزینه ها گامی موثر در این رابطه بردارند.

نکات پیشنهادی ارائه شده توسط کارشناسان برای مدیریت مصرف برق در بخش سیستم­های روشنایی به شرح ذیل می باشد:

1)      از لامپ های فلورسنت T8 و T10 و کم مصرف استفاده کنیم.

2)      نصب سیستم های روشنایی که حاوی حسگرهای حضور افراد، تایمرهای قطع و وصل برق و سیستم تنظیم میزان روشنایی هستند.

3)      سطح لامپ ها را با توجه به محیط به کارگیری آنها، با فواصل معین زمانی تمیز نماییم.

4)      برای رنگ آمیزی دیوارها از رنگ های روشن استفاده کنیم و برای انعکاس بهتر نور از پرده هایی با رنگ روشن استفاده کنیم.

5)      مقدار روشنایی محل را با توجه به کار مورد نظر تنظیم کنیم و برای این کار می توانید از وسایل روشنایی موضعی مثل چراغ مطالعه و آباژور استفاده کنیم.

6)      در لوسترها با شاخه های متعدد از لامپ های کم مصرف یا LED استفاده کنیم و برای روشن کردن لامپ های لوستر کلید دوپل بکار ببریم.

 

 

 

گازهای گلخانه ای

 حفظ محیط  زیست از جمله نگرانی هایی است که اخیراً سبب شده دانشمندان عمیق تر به مسئله افزایش مصرف انرژی نگاه کنند چراکه کارکرد بالای نیروگاهای با سوخت فسیلی سبب تولید گازهای گلخانه ای (Greenhouse gases ) می شوند.

 

 اما گازهای گلخانه ای چیست؟

یک گلخانه را در نظر بگیرید، زمانیکه نور آفتاب از میان جداره های شیشه ای  عبور می کند هوای داخل آن گرم می شود، گرمای حاصله دوباره به فضا بر می گردند، اما جداره های شیشه ای مانع از برگشت آنها می شوند و این مکانیسم ادامه می یابد تا هوای داخل گلخانه به میزان دلخواه گرم شود.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 کره زمین را مانند گیاه داخل گلخانه در نظر بگیرید، اطراف آنرا را لایه ای از گازها شامل دی اکسید کربن، متان، اکسید نیتروژن، بخارات آب و ... پوشش داده اند، به طوریکه نور خورشید براحتی از میان آنها عبور کرده و هوای سطح زمین را گرم می کند، انرژی حاصل شده مقداری جذب می شود و مقداری هم در سطح زمین باقی می ماند و بقیه دوباره به فضا بر می گردد اما این لایه از گازها مانع از برگشت کامل آنها می شوند و به این صورت زمینی که ما درآن زندگی می کنیم گرم باقی می ماند .

یه این لایه از گازها که کار جداره های گلخانه را انجام میدهند گازهای گلخانه ای می گویند.

گازهای گلخانه ای اگر وجود نداشته باشند تمام گرمای حاصله از نور خورشید به فضا بر میگردد و کره زمین یخ می زند، ولی اگر گازهای نامبرده به ویژه CO2 ( بر اثر سوختهای فسیلی حاصل از نیروگاهها ،تخریب جنگلها و ... ) افزایش قابل توجهی یابد، این لایه ضخیم تر شده و گرمای بیشتری را بر می گرداند که باعث گرمتر شدن سطح زمین می شود به طوریکه بعد از مدتی زندگی در آن بسیار دشوار خواهد شد.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 دمای متوسط زمین در طول صد سال گذشته تقریبا ۵/۰ درجه سانتیگراد افزایش یافته‌است؛ به طوریکه انتظار می رود در طول ۱۰۰ سال آینده متوسط دمای زمین ۵/۱ تا ۵/۳ درجه سانتیگراد افزایش یابد.

---------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

نکات مهم در انتخاب کولرهای گازی و اسپیلت

 

لازم است كه در هنگام خريد کولرهای گازی و اسپیلت به برچسب انرژي توجه شود . بازده انرژي كولرهاي گازی برحسب EER بيان ميشود كه نمايانگر توليد سرمايش به ازاي هر واحد مصرف برق برحسب وات و يا كيلو وات به ازاي واحد توليد سرمايش برحسب Btu یا Kw می باشد

واحد راندمان نيز Btu/W یا Kw/KW است هرچه عدد EER بزرگتر باشد، توليد سرمايش به ازاي يك وات و يا يك كيلووات توان مصرفي بيشترخواهد شد.

در استانداردهاي ملي تجهيزات خانگي بر اساس نوع و ظرفيت، كولرهاي گازي پنجره اي ملزم به داشتن نرخ بازده انرژي( EER) 8 تا 8/9 یا بیشتر ( بر حسب Btu/W ) هستند

 

v      ظرفيت و سايز مناسب كولرهاي گازي در طبقات عادی ( غیر از طبقه آخر ) به ازاي هر مترمربع فضاي اتاق بين Btu 200 تا Btu 300 می باشد. در طبقات آخر نیز به ازای هر متر مربع 300 تا Btu 400 مجاز به انتخاب خواهد بود. به عنوان مثال برای یک اتاق 40 متری در طبقات وسط کولر گازی با ظرفیت Btu 12000 کافی می باشد.

v      استفاده از كولر راندمان بالاتر به معني كاركرد كمتر كمپرسور كولر و افزايش طول عمر كولر نيز ميباشد.

 

v      از جمله فاكتورهاي مهم ديگر كه بايد در هنگام انتخاب كولر مورد توجه قرار گيرد ارتفاع اتاق، سايه گير بودن اتاق و ابعاد پنجره است.

 

v      واحد بيروني كولرهاي اسپيلت يا پنجرهاي نبايد در فضاهاي بسته باشد. زيرا گرماي خروجي كولر موجب افزايش دماي محيط و افزايش دماي محيط موجب افت راندمان كولر ميگردد.

 

v      اطراف كولر گازي پنجره اي و اطراف منفذ عبور لوله هاي ارتباط واحد داخلي با خارجي كولر يا اسپيلت بايد به صورت مناسبي درزبندي گردد.

 

v      هواي خنك اسپليت ها از پانل داخلي به سمت روبرو جريان مييابد، بنابراين پانل داخلي را درست در جايي قرار دهيد كه روبروي محل نشستن يا حضور اعضاي خانواده باشد. طول پرتاب هواي اسپليت ها بر اساس ظرفيت معمولا بين 5 تا 10 متر ميباشد.

 

v      در صورتيكه اجاق گاز در محيط تحت سرمايش قرار دارد هنگام پخت و پز هود را روشن نماييد اين كار بار حرارتي كه اين تجهيزات به فضا منتقل ميكند را به نصف كاهش ميدهد و متناسب با آن از بار سرمايش نيز مي كاهد.

 

v      استفاده از يك پنكه را در كنار كولر گازي پنجره اي خود مورد توجه قرار دهيد تا هواي خنك بطور مؤثري در خانه شما منتشر شود بدون آنكه مصرف انرژي الكتريكي افزايش يابد.

 

v      استفاده از پنجره های دو جداره با قاب UPVC موجب کاهش 30 درصد از بار مصرفی کولر خواهد شد. همچنین  نصب سایبان بر روی بخش خارجی کولر در مناطق گرم 10 تا 15 درصد صرفه جویی انرژی را به همراه خواهد داشت.

 

كندانسور حتي المقدور در مكان مناسب با مشخصات زير نصب گردد:

ü       در معرض نور مستقيم نباشد و ترجيحا در زير سايبان قرار گيرد.

ü       در معرض جريان هوا و وزش باد باشد و فاصله آن با ديوارها و موانع ديگر مناسب باشد.

ü       انجام سرويس فصلي و تميز كردن كندانسور تا حد امكان راحت باشد

 

كولرهاي دو تكه يا اسپيلت داراي مزاياي زير ميباشد:

ü       كولرهاي اسپليت به طور معمول داراي راندمان كمي بالاتر از كولرهاي پنجره اي ميباشد

ü       محدوديت نصب كولرهاي اسپيلت كمتر است و ميتوان كندانسور را در مكانهاي مناسب تري قرار داد كه خود موجب كاهش مصرف انرژي ميشود.

ü       عدم انتقال صداي كندانسور به داخل فضاي تحت تهويه.

 

 

 

 

 

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

لامپ های کم مصرف، خطرات احتمالی ناشی شکستن آن و اقدامات پیشگیرانه

 

بواسطه مزیت اقتصادی، امروزه کاربرد لامپ های کم مصرف در منازل، فروشگاه ها، ادارات و حتی کارخانجات مورد استقبال فراوانی قرار گرفته و استفاده از آن در اشکال مختلف مرسوم شده است. در مقایسه با لامپ های رشته ای که بیش از 90 درصد انرژی دریافتی را به گرما تبدیل کرده و تنها مقدار کمی را صرف تولید نور می کنند، دلیل عمده مصرف لامپ های فلورسنت علاوه بر داشتن ویژگی نور سفید و تولید گرمای به مراتب کمتر، انرژی کمتری است که مصرف می کنند؛ در واقع امروزه مصرف کنندگان به مقوله مصرف انرژی و بهای آن بیشتر اهمیت می دهند و هزینه های انرژی جایگاه ویژه ای در فهرست هزینه های مصرف کنندگان یافته است.

 

n      استفاده از لامپ های فلورسنت بخصوص نسل جدیدشان که به لامپ های فلورسنت فشرده معروفند، نزدیک به دو سوم، کاهش در مصرف انرژی روشنایی را به همراه دارد و این مساله ای است که بخصوص خانوارها از آن چشم پوشی نمی کنند. با همه این اوصاف، لامپ های فلورسنت بی خطر هم نیستند و این بدلیل وجود مقادیر اندک ماده خطرناک جیوه در این لامپ‌ها است، قابلیت نور افشانی لامپ‌های فلورسنت مبتنی بر خواص جیوه است و در این مورد هیچ عنصر دیگری به اندازه جیوه كارایی ندارد.

n      جیوه به همان اندازه كه در ایجاد نور سفید توانایی و كارایی دارد، سمی و خطرناك نیز هست. این خطرات ناشی از سمی بودن جیوه، به ویژه مغز جنین و كودكان خردسال را تهدید می‌كند، اما زمانی مشكل پدید می‌آید كه لامپی می‌شكند. به محض شكستن، بخشی از جیوه به شكل بخار قابل استنشاق فرار می‌كند و بخشی دیگر نیز به صورت پودر سفید رنگ بسیار نرمی در می‌آید كه می‌تواند روی فرش و دیگر منسوجات بنشیند البته تا زمانی که این لامپ‌ها نشکند این جیوه هیچ خطری برای انسان ندارد.

 

پس  :

n      همیشه جهت باز و بسته کردن لامپ از قسمت پایه آن استفاده کنید

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

n      قبل از دور انداختن لامپ، ابتدا آنرا داخل جعبه آن یا پاکت در بسته قرار دهید و سپس درون کیسه زباله قرار دهید

 

اما بعد از شکستن لامپ چه باید کرد:

n      ابتدا همه پنجره ها را باز کرده و به مدت 15 دقیقه اتاق را ترک کنید تا هوای داخل اتاق تخلیه شود

n      سپس با استفاده از دستکش تکه های بزرگتر حباب لامپ را بردارید

n       برای برداشتن تکه های خرد شده از نوار چسب استفاده کنید ( از جارو برقی یا دستی استفاده نشود چون ممکن است ذرات جیوه در فضا پخش شود )

n      اگر مجبور به استفاده از جارو برقی شده اید پنجره ها را باز کنید و پس از جارو کشیدن کیسه های جارو برقی را تخلیه نموده و داخل آنرا با دستمال مرطوب تمیز کنید

n      خرده شیشه ها را درون کیسه پلاستیکی و یا شیشه های دردار قرار دهید و محدوه را با دستمال نمدار پاک کنید، دستمال را هم درون کیسه قرار دهید و در آن را محکم ببندید

n      اجزا را درون کیسه زباله قرار داده ، در آن را محکم ببندید و در سطل آشغال بیرون از منزل قرار دهید.

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

اجراي پروژه مدیریت مصرف صنعت به صنعت در شرکت برق منطقه اي یزد

تهیه شده توسط مرکز مطالعات تکنولوژي دانشگاه صنعتی شریف

 دانلود

 

گزارش تخلف
بعدی